Zapytanie ofertowe na: „Sporządzanie, dowóz posiłków i wydawanie dla dzieci i młodzieży szkolnej w szkołach podstawowych na terenie gminy Małkinia Górna, w okresie od 02.01.2025r. do 22.12.2025r.”
Małkinia Górna, dnia 29.11.2024 r.
OPS.271.1.2024
Zapytanie ofertowe
Postępowanie prowadzone w oparciu o art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 1 września 2019 r. Prawo zamówień publicznych ( Dz.U. z 2024r. poz. 1320 ) na: „Sporządzanie, dowóz posiłków i wydawanie dla dzieci i młodzieży szkolnej w szkołach podstawowych na terenie gminy Małkinia Górna, w okresie od 02.01.2025r. do 22.12.2025r.”
1. Dane zamawiającego:
Gmina Małkinia Górna, ul. Przedszkolna 1, 07-320 Małkinia Górna
NIP 759 162 49 30 REGON 550667920
tel. 29/ 644 86 00
2. Opis przedmiotu zamówienia:
- Przedmiotem zamówienia jest sporządzanie, dowóz i wydawanie posiłków dla dzieci i młodzieży szkolnej w szkołach podstawowych na terenie gminy Małkinia Górna w okresie od 02.01.2025 r. do 22.12.2025 r. zgodnie z wymaganiami:
a) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
b) ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej - Przez gorący posiłek rozumie się jedno danie gorące;
- Posiłki będą wydawane codziennie, w dni nauki szkolnej od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem przerw świątecznych itp. z zastrzeżeniem, że Zamawiający może zlecić w ramach realizacji niniejszego zamówienia sporządzanie posiłków w innych uzasadnionych przypadkach, o czym niezwłocznie powiadomi Wykonawcę;
- Zamawiający zastrzega, że liczba posiłków może ulec zmianie (zmniejszeniu lub zwiększeniu w zależności od bieżących rzeczywistych potrzeb Zamawiającego). Przewiduje się możliwość zmniejszenia dziennej ilości posiłków do 10%. Wykonawca nie może mieć w stosunku do Zamawiającego żadnych roszczeń z powodu realizacji umowy w mniejszym lub większym zakresie.
- Wykonawca przez cały okres realizacji przedmiotu zamówienia sporządza jadłospis na okres miesięczny, uwzględniając poniższe wytyczne:
a) 2 razy w tygodniu danie mięsne składające się z: mięsa 80g, ziemniaki lub kasza lub ryż – 200g, surówka lub jarzyny gotowane – 100g, kompot – 200 ml, owoc ( jabłko, banan, pomarańcza itp., przy czym dany owoc nie może być podany częściej niż dwa razy w tygodniu );
b) 2 razy w tygodniu zupa – 400 ml z wkładką mięsną – 50g i pieczywem – 100g, kompot – 200 ml, jogurt owocowy lub serek owocowy o pojemności minimum 50g;
c) 1 raz w tygodniu ( piątek ) danie bezmięsne lub półmięsne: naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, pyzy, kluski, bigos, fasolka po bretońsku, łazanki z mięsem i kapustą itp. – 350g, kompot – 200 ml, warzywo ( marchewka, rzodkiewka, kalarepa, ogórek, itp. )
d) koniecznie jest aby dwa razy w miesiącu w menu została uwzględniona ryba-80g, ziemniaki lub kasza lub ryż – 200g, surówka lub jarzyny gotowane – 100g. - Posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami higieny i racjonalnego żywienia (HACCP) oraz obowiązującymi przepisami prawa.
- Posiłki muszą być gorące, urozmaicone, estetyczne, wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia;
- Jadłospis musi być urozmaicony, posiłki nie mogą powtarzać się w ciągu dwóch następujących po sobie tygodniach;
- Wykonawca sporządza jadłospis w co najmniej 3 egzemplarzach, z których po jednym dostarcza do Ośrodka Pomocy Społecznej i dyrektorowi szkoły, a jeden umieszcza w widocznym miejscu w punkcie wydawania posiłków;
- Termin dostarczenia jadłospisu na m-c styczeń – najpóźniej w dniu podpisania umowy, na każdy następny miesiąc, najpóźniej do ostatniego dnia roboczego poprzedniego miesiąca;
- Wykonawca dostarczy posiłki w jednorazowych, specjalistycznych pojemnikach przystosowanych do bezpośredniego spożycia posiłku lub w termosach zbiorczych – w zależności od wymagań Sanepidu;
- Posiłki Wykonawca dostarczać będzie na własny koszt (wraz z załadunkiem i rozładunkiem) samochodem służącym do przewozu gotowych posiłków, spełniającym warunki sanitarne do transportu, w pojemnikach przystosowanych do bezpośredniego spożycia posiłku lub specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Temperatura dania powinna wynosić ok. 75 stopni Celsjusza. W ramach realizacji zamówienia należy zapewnić naczynia i sztućce jednorazowe wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Wykonawca zobowiązany jest do utrzymywania w należytej czystości termosy, w których przewozi gorące posiłki (puste termosy Wykonawca odbiera i myje u siebie w firmie) Zamawiający zastrzega sobie prawo przeprowadzenia badań sprawdzających posiłki, pod kątem sprawdzenia ich temperatury, gramatury, kaloryczności, zalecanych norm żywieniowych, jakości wykorzystywanych surowców.
W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach, kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. Wykonawca zobowiązany jest podać adres miejsca, w którym przygotowywane (gotowane)będą posiłki.
- Wykonawca wyda posiłki na podstawie listy osób uprawnionych do ich otrzymania; są one również podstawą wypłaty wynagrodzenia. Listy uprawnionych do otrzymania posiłków przekazywane będą co miesiąc Wykonawcy do ostatniego dnia każdego miesiąca na miesiąc następny przez Dyrektora placówki oświatowej.
- Wykonawca sprzątnie zużyte naczynia i zagospodaruje śmieci i odpady powstałe podczas realizacji przedmiotu zamówienia;
- Wykonawca wyda posiłki w punkcie wydawania posiłków i terminie określonym przez dyrektora szkoły;
- Przewidywane godziny wydawania posiłków dla poszczególnych części znajdują się w tabeli poniżej;
- Zamawiający zastrzega, że godziny podane w tabeli mogą ulec nieznacznym przesunięciom +/- 5 minut;
- Posiłki muszą być dostarczone najpóźniej na 15 minut przed godziną określoną w tabeli.
Zamawiający udziela zamówienia dla następujących placówek oświatowych:
Nr | Siedziba szkoły | Szacunkowa ilość uczniów | Przerwy obiadowe |
1 | Glina | 3 | 10.35 - 10.55 |
2 | Kiełczew | 6 | 11.05 - 11.20 |
3 | Orło | 6 | 10.40 – 11.00 |
4 | Szkoła Podstawowa Prostyń | 4 | 11.15 - 11.35 |
5 | Szkoła Podstawowa Nr 2 w Małkini Górnej | 9 | 11.30 – 11.50 |
Łącznie 28 uczniów przez około 180 dni
- Zamawiający ma prawo do kontroli realizacji usług świadczonych przez Wykonawcę, w szczególności czy jakość i ilość posiłków jest zgodna z warunkami zamówienia.
3.Termin wykonania zamówienia:
Termin wykonania zamówienia od dnia 02.01.2025 r. do dnia 22.12.2025 r.
4. Kryteria oceny ofert: cena – 100%
Zamówienie zostanie udzielone oferentowi, który przedstawi najniższą cenę ( brutto ).
5. Opis sposobu obliczenia ceny:
Cena podana w ofercie ma stanowić cenę jednostkową posiłku brutto. Kwota ta będzie stała przez cały okres realizacji umowy i nie będzie podlegać zmianie.
6. Inne informacje:
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zakończenia postępowania bez wyboru żadnej z ofert.
7. Termin składania ofert:
Ofertę należy złożyć w terminie do dnia 10 grudnia 2024 r. pocztą elektroniczną na adres: poczta@malkiniagorna.pl
Załączniki:
Sprawę prowadzi: Katarzyna Sobieska
tel. 29/ 74-55-691